NIEUWE TENTOONSTELLING: ME/YOU, US/THEM
12 April – 30 Juni 2024
12 April – 30 Juni 2024
Hoe leven we met elkaar? Het is een fundamentele vraag van ons menselijk bestaan. In de realiteit waarin we vandaag leven, zijn onze levens nauwer met elkaar verstrengeld dan ooit, maar het maakt ons tegelijkertijd steeds dieper verdeeld. Niet alleen vanwege de veelheid aan identiteiten die elkaar in deze wereld verdringen, op basis van land, regio, stam, religie, cultuur, sociale klasse of huidskleur. Niet alleen vanwege ‘Wij en Zij’, maar ook vanwege ‘Ik en Jij’. We leven in een wereld waarin mensen het steeds slechter met elkaar kunnen vinden: van conflicten met de buren tot het dwarsliggen van iedereen met een andere mening of achtergrond en tot de groeiende angst voor vreemden – voor iedereen die anders is.
In deze wereld, gekenmerkt door een ongekend niveau van wereldwijde connectiviteit, versterken regeringen overal grenzen en bouwen ze nieuwe muren en hekken, terwijl sociale en economische ongelijkheid blijft bestaan en zelfs toeneemt. De tentoonstelling ‘ME/YOU, US/THEM’ presenteert het werk van kunstenaars, ontwerpers en architecten die reflecteren op de complexiteit van de veelheid van naast elkaar bestaande identiteiten en ingaan op de begrippen ‘ik’ en ‘jij’, ‘wij’ en ‘zij’ en hoe we het al dan niet met elkaar kunnen vinden.
De tentoonstelling gaat over de vraag ‘hoe leven we met elkaar?’ en bestrijkt een schaal die loopt van de grenspolitiek van natiestaten tot dagelijkse interacties tussen individuen. Echt samenleven houdt in dat we inzien dat diversiteit niet alleen moet worden getolereerd, maar ook moet worden gevierd. Door diversiteit te waarderen en te omarmen kunnen samenlevingen hun potentieel voor innovatie, creativiteit en sociale vooruitgang ontgrendelen. Uiteindelijk begint het allemaal met onze wil, of onwil, om samen te leven in een wereld vol tegenstrijdigheden.
In 2012 creëerden Droog en Erik Kessels op basis van deze principes het project ‘Identity Land’: een ruimte voor een miljoen identiteiten, een concept voor een fictieve samenleving die overal en nergens zou kunnen ontstaan. Nu, twaalf jaar later, met de opkomst van immigratie, nationalisme en nativisme, exploderende conflicten tussen landen en regio’s en polariserende online filterbubbels, zijn de thema’s en ideeën van Identity Land onverminderd relevant.
Identity Land stelde zich een wereld voor waarin de natiestaat niet langer het kader biedt voor identiteit. In plaats daarvan accepteert het dat mensen zowel een individuele als een collectieve identiteit willen. Op speelse wijze presenteert het project een manifest voor de denkbeeldige samenleving waarbij tevens een vervanging van de gebruikelijke nationale symbolen wordt aangeboden: het portret van een koningin, koning of president op een munt is weg gepolijst tot een spiegel, de vlag is transparant geworden, het volkslied een medley van alle volksliederen ter wereld. Ze verbeelden non-identiteit, hyper-individuele identiteit, vloeibare identiteit en meervoudige identiteit.
Identity Land vormde het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Twintig internationale kunstenaars, ontwerpers en architecten onderzoeken het begrip IK/JIJ, WIJ/ZIJ op verschillende schalen: van nationale grenspolitiek tot migratiepatronen in de natuur, van de invloed van algoritmes op ons online gedrag tot fysieke interacties tussen individuen. Danae Stratou fotografeerde het leven van mensen die wonen in gebieden die gemarkeerd zijn door scheidslijnen, zoals de Groene Lijn in Cyprus en de grens tussen Mexico en de VS. De vlag van Shilpa Gupta, gemaakt met woorden van tape, herinnert ons eraan dat de lucht geen grenzen kent, evenals Desiree Dolron dat doet met de fotografische tracking van de vliegroutes van de Monarchvlinder . Efrat Zehavi bouwt langzaam maar zeker aan een oeuvre waarin ze uiteenlopende individuen portretteert,waarbij ze -in gesprek met hen – hun portretten boetseert; tijdens de openingsdagen zal ze dit doen als performance in de tentoonstelling.
Kunstwerken van: Ariane Loze (BEL), Aukje Dekker & Sexyland (NLD), CATPC (DRC), Danae Stratou (GRC), Desirée Dolron (NLD), Edith Dekyndt (BEL), Efrat Zehavi (NLD), Erik Kessels & Droog Design with Hans van der Meer and Helmut Smits (NLD), Francis Alÿs (BEL/MEX), Garry Davis (USA), Heather Dewey-Hagborg (USA), JR (FRA), Marije Vogelzang (NLD), Martin Creed (GBR), Rael San Fratello architects (USA), Shilpa Gupta (IND), Sunny Dolat & The Nest Collective (KEN), Tania El Khoury (LBN), Theo Deutinger (AUT).